Cinecitta Tilburg

Van bioscoop naar multifunctioneel cultuurgebouw

Cinecitta kent een lange historie als arthouse bioscoop. Het gebouw voldeed echter niet meer aan de eisen van deze tijd. Grondige renovatie was nodig maar de middelen daarvoor ontbraken. De eigenaren vroegen Fresh Ideas om deze unieke cultuurlocatie te behouden voor de stad Tilburg. Met de overname van Cinecitta wil Fresh Ideas een bijdrage leveren aan verbreding en versterking van het culturele aanbod in de stad. Op dit moment wordt Cinecitta grondig verbouwd tot een multifunctioneel cultuurgebouw.

De nieuwe Cinecitta zal een accommodatie zijn met vier bioscoopzalen, een multifunctionele ruimte onder meer voor de meest uiteenlopende kunst- en cultuuruitingen en verenigingen,  een restaurant, loungebar en een binnentuin.

Het Cinecitta gebouw dateert van 1877. Gedurende de jaren zijn er meerdere verbouwingen gedaan aan het pand. Tijdens de huidige renovatie wordt alles in de oude luister teruggebracht: onder meer het oorspronkelijke  ornamentenplafond en de wanddecoraties zullen weer zichtbaar zijn. De achterliggende voormalige kunstaccommodatie Ruimte X is bij het Cinecitta gebouw getrokken en verbonden met een galerij. Hierdoor ontstaat een binnentuin met terras.

Ook het nieuwe Cinecitta zal de bioscoop zijn waar de betere kwaliteitsfilms geprogrammeerd worden. Maar Cinecitta zal veel meer zijn dan dat: een ontmoetingsplaats voor kunst en cultuur, een goede horeca-ambiance en een vaste locatie voor een grote diversiteit aan verenigingen. Het monumentale gebouw met haar veelzijdige culturele functies belooft een aanwinst te worden voor Tilburg

Locatie: Willem II straat Tilburg

Architect: Van Hoogmoed architecten